Često puta djeca stradavaju zbog straha, koji predstavlja blaži oblik magijskog djelovanja, pa zato navodimo neke od uobičajenih poremećaja, kako biste ih na vrijeme prepoznali. Mala djeca često se plaše mraka, jer su im možda u dječjem vrtiću ispričali koje-kakve strašne priče o Babarogi ili ih je neko drugi namjerno uplašio, ružno pogledao ‘urokljivim’ očima i slično. Pojedina djeca noću škripe zubima, premda nemaju gliste, druga spavaju isključivo pod svjetlom lampi ili se pokrivaju posteljinom preko glave, treća se trzaju na svaki šum ili plaču u snu… Neka od njih ne žele ostati sama u kući ni usred bijela dana, pretjerano su vezana uz majku, pa joj ne dopuštaju udaljavanje niti na jedan jedini trenutak. Osjetljivije dijete može mokriti u krevet u normalnom uzrastu (u dobi od dvije godine i više), što takodje ukazuje na prisustvo straha.    Takvi ‘bezopasni’ strahovi ne dopuštaju im normalan razvoj i odrastanje, a uz to se snažno odražavaju na njihovu psihu, iz čega se kasnije ‘rađaju’ fobije, bolesti ili nakaradno ponašanje, pa djeca postaju gruba i agresivna, te otvoreno iskazuju gadjenje i netrpeljivost prema nekim bliskim ljudima. Stalno su bijesna i spremna su se istresti na prvu osobu, koja im se nadje na putu.

    Osoba pod uticajem crne magije ne može gledati drugim ljudima direktno u oči, štaviše, teško podnosi i vlastiti izgled u ogledalu. Lice takve osobe je i pri blještavom svjetlu nekako tamno, sivo…

Pogled joj je silno ‘zamagljen’ i mutan, a oči neprestano ‘bježe’. Osim toga, može joj pojaviti crvenilo u zjenicama. Često ima dojam kako joj neko stalno stoji iza leđa, panično se boji znojenja šaka, pa čak i samog mirisa znoja! Bezrazložno se plaši domaćih životinja, zatvorenog i mračnog prostora, poput lifta, vožnje u tunelu, preko mosta i slično, zatim je proganja strah od pada sa visine, utapanja u vodi, itd… Prilikom boravka u nekom prostoru osjeća se vrlo neugodno, premda ne pronalazi valjane razloge za tako nešto. Dakle, danonoćno je može proganjati strah i izazvati njenu nesigurnost, zabrinutost, plačljivost i tugu (češće je to slučaj kod žena). Bezrazložni nastupi jeze i drhtavice samo pogoršavaju stanje u kom se nalazi. Katkada pati od vrtoglavice, nesvestice ili nesanice, a može se dogoditi i obrnuti slučaj pa je stalno i bezrazložno snena.

 Ni noću nema mira, jer sanja košmarne snove, groblja ili pokojnike. Zbog svega toga iz dana u dan gubi snagu, neraspoložena je, ‘pritiska’ je ogroman bol u duši, pa razmišlja kako je neko ugnjetava, nema volje ni ustati, a kamo li raditi.

    Njoj ništa ne ide onako kako bi trebalo, pa joj bukvalno sve ispada iz ruku, večito kasni, ni u čemu ne uspeva, a uz to nije u stanju organizovati vlastiti život. Ona se, jednostavno, ne ume naći u pravo vreme na pravom mestu. Stalno nekuda žuri, pokušava brzo govoriti, neočekivano menja temu razgovora, kojem, u pravilu, nedostaje logike. Vrlo se teško koncentriše, pa neretko ne pamti ono što je kazala samo minutu ranije. Čak i kada je posve mirna – ne možete se oteti dojmu kako će u svakom trenu skočiti i pobeći. ‘Bacaka’ se amo-tamo po ‘reci života’, kao da pliva protiv struje i vrtloga, uverena da se kreće u ispravnom smeru, premda sve vreme izgleda kao da se nalazi barem pola sata ispred sebe, u budućnosti!

    Osjeća dugotrajnu slabost i nemoć u rukama, premda svakodnevno ne radi teške poslove ili stiče utisak kako ima ‘olovo’ u nogama, što joj otežava kretanje, pa se brzo umara, čak i u laganoj i kratkoj šetnji ili prilikom uspona po stepenicama. S vremena na vreme nosi se mišlju da bi najradije napustila sve, otišla negde bez traga, a u najgorem slučaju spopada je misao kako je život besmislen i da je jedini izlaz – u samoubistvu!
    Naravno, magijsko djelovanje može kod čovjeka izazvati i posve drugačije simptome, poput pojave i proganjanja, odnosno opčinjenosti različitim fiks – idejama, zatim vršenje nekih nerazumnih postupaka, česta i snažna razdražljivost, agresivnost i bes. U krajnje nepovoljnim okolnostima – žrtvi crne magije prilikom molitve, pogleda na svete slike i predmete ili tokom obreda u crkvi – padaju na pamet bogohulne, odvratne i grešne misli.