Stari narodi vjerovali su u mistične moći drveća i svako od njih imalo je neko svoje magično svojstvo. Ovog puta odbrali smo divlji kesten, jer on s jeseni daruje ljudima plodove od kojih mogu napraviti moćne zaštite i privući zdravlje i blagostanje u porodici. Kesten je solarno drvo, daje toplu energiju koja će vas čuvati u hladnim zimskim danima od svakog zla.

Smatraju ga drvetom nevinosti i čistote, a ljudima takođe daje snagu da se izbore s raznim životnim iskušenjima. Divlji kesten uklanja negativnu energiju i oslobađa, uništavam vampire, zle duhove i ostvaruje jak protok energije s kosmosom. Ispunjenje želje Za kesten postoje razna vjerovanja kada je riječ o njegovim magičnim moćima. Smatra se da će osobu pratiti sreća tokom cijele godine ako joj s proljeća padne na glavu cvijet kestena. Ukoliko čovjek nešto silno želi, treba da stane pod rascvetalo drvo kestena, zažmuri i tri puta naglas izgovori svoju želju. Vjeruje se da će se ona ispuniti u narednih godinu dana.

Prema nekim ruskim vjerovanjima, kada djevojka želi nekog mladića za sebe, treba da ga krišom dotakne cvijetom kestena.

Zeleni lekari

Za dobru sreću na putu, trebalo bi sa sobom nositi tri ploda drveta u džepu. Takođe, ako osoba želi da ozdravi, kada je mjesec u fazi rasta, treba da ispod kreveta stavi tri ploda kestena i naglas kaže: ”Bolest mi odnesi, zdravlje mi donesi!” Plodovi treba da stoje ispod kreveta sve dok bolesnik ne ozdravi.