O svetoj vodi, sastavljenoj sa izvora od devet manastira, duhovni tarapeut Željko Dedić iz Laktaša kod Banjaluke kaže da je veoma korisna. To su pokazala njegova iskustva u dugogodišnjoj i bogatoj praksi, utemeljnoj prilikom korištenja ove vode, u mnogim situacijama, gdje zvanična nauka nije imala rješenja niti odgovora.

-Voda je izvor života, to je osnovna, temeljna vrijednost na kojoj počiva moja tvrdnja. Vjerovanje u djelotvornost ove vode utemeljeno je u manstirima Srbije, BiH, Crne Gore i Srpske… To su duhovna vrela srpskog ali i drugih naroda koji vjeruju u svetu vodu, u tajne života koje, nikada i niko nije do kraja izučio ali ni osporio – ispričao nam je Dedić. On podsjeća i na narodna vjerovanja i običaje, koji se opet zasnivaju na vodi.

-Otklanjanje ili salijevanje strave, najčešće kod djece, obavlja se pomoću olova i vode sa tri, šest ili devet izvora. U tom sastavaljanju vode sa izvora simboličnog broja, počiva tajna snage i ljekovitosati, duhovnog spasenja – pojasnio je Željko Dedić.

Ovaj duhovni tarapeut naglašava da sveta voda ima efikasno djelovanje kod osoba svih vjeroispovijesti, pod uslovom da imaju jaku volju, da su vjernici i da u svetoj vodi prepoznaju moć i snagu za svoje ozdravljenej, za oporavak najbližih, kojima je ona namijenjena.

O načinu primjene vode, Dedić, kaže da se sveta voda pije ali koristi i za obloge, masažu i druge rituale. Svakiu slučaj, svaki problem zahtijeva drugačiju primjenu, To je individalno, zavisno od procjene.