Kako god bilo, ona je ponovo na istom mjestu. Ali bilo je tu, u njenom životu a bolje je reći ili priznati, u njenoj glavi, još nešto, zapravo neko. Neko koga je takođe sanjala sve ove godine! Stefan, njena skrivena seksualna fantazija. Fatalni frajer koji vjerojatno ne zna da ona postoji. Naravno da nije znao jer u te godine, gotovo jednu deceniju koliko je provela u braku sa Darijem, kao da i nije postojala. Bila je samo mali sivi miš koji je želio biti nevidljiv!

Zašto je uopše odlučila doći? Pitanje je bilo besmisleno jer Nina je jako dobro znala zašto se vratila, zašto je pokuša ponovo šarmirati bivšeg muža. I to nakon samo nekoliko mjeseci, koliko je prošlo od kada je otišla. Prethodno se godinama klela da ga voli kao nikoga na svijetu, potom mu rekla direktno, bez oklijevanja, da ga ne voli a sada ponovo kalkulište. Zašto, zbog čega, šta je ostalo nedovršeno u njenom životu sa Darijem, iz malog mjesta pored velikog grada u BiH, ili je shvatila da joj poslije razlaza nedostaje blagostanje, uživanje, raskoš koje joj je on mogao i želio priuštiti uvijek i na svakom mjestu. Ponovo je tu, u kući gdje je provela najljepše godine a da toga u potpunosti nije ni svjesna. Da li je možda, crna magija uzrok njenog neočekivanog postupka.

Ali Nina se itekako pobrinula da je više niko ne zaboravi! ponajviše bivši muž, ali se u topj svojpoj namjeri opasno preračunala. To bijaše njena misija. Vratiti se, na mjesto zločina. Samo s jednim ciljem, pokazati da nije uništena. Moglo se to nazvati raznim imenima. No, čemu izvrtati ono što je tako očito. Nina je željela samo jednu stvar – uzeti novac na prevaru i izreći novu laž, u koju bivši, odno Dario ovaj put neće niti može povjerovati.On je u međuvremenu izučio veliku životnu školu i, ako bi se to ocjenjivcalo, dobio bi čćistu desetku. Nina to nije mogla ni pretpostaviti pa je započela svoju igru, kao kada su se ona i Dario prvi put sreli.

Nasmijala se i izašla iz auta. Po svemu sudeći, bit će to njena noć, pomoslila je. I njena najveća uloga. Uloga za koju se dugo pripremala.

Nina je vjerovala da će je izvesti maestralno.

– Ne mogu vjerovati, odakle se ova pojavila? Da, zbilja, ko ju je pozvao da ponovo dođe. ali Dario je bio sasvim smiren, gotovo ravnodušan, ne ustežući se da pokaže kako vioše ne podnosi njenu blizinu. Nije mu se sviđalo što mu bivša žena dahće za vratom.

Kretala se neobično sigurno. Sve je imala u glavi: tekst, osmijeh, pokrete. Sve je bilo razrađeno do posljednjeg detalja. Predstava je mogla započeti.

–Prekrasni i neodoljivi, baš kao nekad! – nasmiješila se i otkrila red svojih biserno bijelih zubi. Njena upornost, odlučnost je bila toliko upečatljiva da je naprosto oduzimala dah, toliko moćna da je se sama divila svojim postupcima, jedino Dario je na sve gledao sa rezervom.

– Znaš, Nina, i ja se ponekad čudim. Smiješno je, čak pomalo i bizarno kako se život ponekad poigra s nama … ! – kazao je Dario.

Nina je pocrvenjela. Bilo je očito da se Dario ciljano obraćala njoj. Ženska zloba može biti ubojitija od bilo kojeg vatrenog oružja. Cinizam i ironija poput nevidljivih krakova omotali su se oko Nininog vrata. Gušile su je Darijeve riječi, njegova opuštenost na koju nije računala, crvenjela je i piljila u vršak svojih cipela. Prvi put u životu bila je posramljena. Užasno, strahovito posramljena. Takvo što joj se još nikad nije dogodilo. U mislima je tražila izlaz iz ove grozomorne situacije.

– Meni je drago što si uspjela. I što si nas počastila svojim dolaskom – reče Dario sasvim iskreno. Nije mogao vidjeti kako Ninaa guta knedle. U njoj su se miješali ljubomora, zavist, nemoć. I povrh svega, morala je gledati kako se njezin bivši muž osmjehuje ljubazno ženi koju je zatekla u kući… Nije povjerovala da je ta žena samo kućna pomoćnica nego je smatrala da tu ima i nešto više a njena ljubomora, to nije mogla podnijeti. Došla je po pobjedu a sada joj se smiješi čisti poraz.

Vrijeme koje je prošlo pridodalo je još malo šarma njegovom licu. Muževnost je izbijala iz svake njegove pore. A tek držanje! Držao se tako suvereno, poput vladara prostora. Imao je oči boje čokolade, rupice od smijeha na obrazima. Pogledao je u Ninu ne sluteći kakva se drama u njoj odvija.

– Zar ne, draga? – upitao je još jednom.

– Da, hm, slažem se … – riječi su joj jedva prelazile preko usana. Osjećala je kao da joj ledeni šiljci probijaju ždrijelo dok je upućivala kompliment toj ženi koju je zatekla u kući, gdje je ona do juče bila gazdarica… oh, kako ju je mrzila. Nina je bila ljubomorna i posesivna, to je tek sada pokazala a godinama vješto krila. Do skora je uspješno čuvala svoga muža, ali više nije bila sigurna. Ova žena joj je opaka konkurencija. Ali, držat će ga na sigurnoj udaljenosti, neće htjeti da joj se približi. Pazit će na svoga muža, sada, iznova, bar u mislima i ako u realnosti on joj umiče.

Nini se na trenutak zavrtjelo u glavi. Koliko je samo besanih noći provela razmišljajući o svojoj vezi, o braku ali i ljubavnim maštarijama prema Stefanu. Zbog njega je sve stavila na kocku, zauvijek izgubila a to joj sada, postal je sasvim scjesna, teško pada. Nervozno je pogledavala na sat. Morala je krenuti bez obavljenog posla, ponovnog pokušaja da zavede muža sa kojim je prekinula ili je bar ona pomislila da je tako. Za Darija je to ipak bila završena priča. Zaigrala je opasnu igru, ali u tome neće uspjeti. Strahovala je u takav ishod. Tek kada je Dario stavio ruku oko vrata kućnoj pomoćnici i umiljato je pogledao, kao da želi reći, ti si sada sav moj svijet, Nina je pukla od bijesa.

Nina nije znala što bi rekla. Ninu je izluđivala njegova mirnoća, spokoj, to što unatoč oluji koja bjesni u njemu, zbog toga što je istovremeno ljut i iznerviran a spokojan, Dario kao da je ne primjećuje. Kućna pomoćnica je razumjela igru i zato se nije protivila nego prihvatila daq učestvuje u osveti koju je Nina sama pokušala namjestiti, sada već bivšem mužu. Energično je dohvatila vrata u ruke, zalupila ih i nestala brzinom munje a u glavi joj je odzvanjala misao da je to najgora osveta koju je mogla doživjeti, ne mareći za svoje postupke koji su prethodili ovoj ljubavnoj oluji.

Odgovor,

draga Nina, tvoje pismo sam pročitao sa velikim zanimanjem i shvatio da je ono sasvim iskreno i tačno. To pismo je i znak povjerenja prema meni, kada si se već odvažila da mi prepričaš i sa mnom podijeliš svoju intimu i svoju patnju. Moj savjet za tebe i za druge je jasan, ne činite drugome nikada ono što ne biste željeli da drugi čine prema vama. Svjestan sam da je to mnogo lakše reći nego učiniti ali crna magija je prepreka, zle čini su među vama i zato treba djelovati na dva fronta, riješiti se crne magije a pomoću ruskih lutkica obezbijediti mir za sebe i svoje bližnje.

pozdrav

Željko Dedić, bijeli mag

Laktaši kod Banjaluke