So i brašno odlično su odbrambeno magijsko sredstvo, a pored toga emituju vibracije pozitivne energije.

U Rusiji postoji jedna ženska tajna koja se prenosi s koljena na koljeno. Riječ je o amajlijama koje se izrađuju od tijesta, a namijenjene su zaštiti doma i porodice. Još od malih nogu Ruskinje uče svoje ćerke ovoj vještini kako bi jednog dana napravile moćnu zaštitu za svoju porodicu.

Naime, još od davnina poznato je da hljeb i so imaju dobre vibracije koje i te kako mogu poslužiti u magijske svrhe. Postoje tradicionalne forme ovih amajlija, međutim, žena ne treba da sputava svoju kreativnost prilikom izrade, tako da figurice može ukrasiti perlicama, trakama, novčićima, nekim svetim drvcetom… Kako se pravi zaštitna amajlija od testa Po nekom nepisanom pravilu, ove amajlije uvijek se izrađuju u prijepodnevnim satima, kada je mjesec u fazi rasta.

Sastojci:
1 kg soli
1 kg brašna (meko)
voda (rafinirana)
jestiva boja za kolače

Priprema: umutite brašno so i vodu i zakuvajte tijesto malo tvrđe. Ukoliko se tijesto lijepi za prste, dodajte još malo brašna, a ako se “trga”, navlažite ruke vodom. Kako biste provjerili da li je smjesa dobra za modeliranje, napravite probnu kuglicu i stavite je na sto. Ako nakon nekoliko minuta kuglica ostane nepromijenjenog oblika, smjesa je taman kako treba! Prije nego što počnete oblikovati neku figuru, u tijesto možete dodati jestivu boju pa dobro izmijesiti. Ukoliko vam je lakše, možete četkicom nanijeti boju na figuricu. Budući da se većina figurica sastoji iz više dijelova, oblikujte svaki posebno, pa četkicu umočite u vodu i nanesite na dio figurice gdje želite da “nalijepite” određeni dio.

Gotove figurice poređajte u pleh i sušite u rerni na temperaturi od 50°C, tri do šest sati ili na vazduhu (sobna temperatura), dva do tri dana. Ako vam je ostao višak tijesta i želite rad da nastavite sutra, tijesto brzo umotajte u celofansku foliju i ostavite u frižideru. Osušene figurice treba prelakirati (lakom za drvo ili u spreju), kako bi se zaštitile od prašine i vlage.